Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

Ce fel de fosă îmi trebuie?

O întrebare bună, mai ales dacă locuiești la casă și nu ai canalizare în zona acesteia. Iată că am stabilit deja un cadru de utilizare al fosei septice. Sunt și alte amănunte pe care trebuie să le iei în considerare. Astfel, pentru alegerea fosei optime, sunt importante următoarele:

 1. materialul din care este construită fosa
 2. câte persoane locuiesc zi de zi în casă
 3. volumul fosei
 4. locul de instalare al acesteia
 5. prețul
 6. servicii asociate întreținerii fosei
 7. considerente legale

Stabilind răspunsul problematicilor din această listă, poți lua decizia corectă în ceea ce privește achiziția unei fose septice. Dar să dezvoltăm puțin aceste subiecte și să aflăm ce presupune fiecare.

 

 1. Materialul din care este construită fosafosa-septica-ecologica-3-mc

Materia prima folosită pentru fabricarea unei fose septice oferă certitudinea unui produs rezistent în timp. Inițial, fosele septice se realizau din beton. Rezistența structurală a acestuia nu este optima în comparație cu fibra de sticlă. În acest caz, etanșeitatea deficitară determină posibile infiltrări în sol al apelor contaminate (înainte de a fi epurate). Din teste specifice, fibra de sticlă oferă în acest moment cea mai mare rezistentă în timp și cel mai bun raport număr de litri de apă epurată / număr de ani de utilizare. În plus, acest material compozit este folosit pentru construirea de dispozitive supuse unor factori cu un grad de degradare mult mai ridicat. Să alegi o fose ecologică din acest material înseamnă să alegi un produs fiabil și sigur.

 1. Câte persoane locuiesc zi de zi în casă

Este vorba despre numărul de persoane care locuiesc efectiv în casa pentru care se dorește instalarea fosei septice. E foarte important de luat în calcul și numărul de persoane care apar frecvent în locuință, mai ales dacă ești genul “petrecăreț” și ai obiceiul de a invita în weekend prietenii la grătare.

 1. Volumul foseiFose-septice-2.5mc-montare

Pornind de la ideile de mai sus, trebuie să iei în calcul un debit de apă zilnic de 800 de litri pentru o persoana. În acest fel, poți face un calcul simplu în ceea ce privește achiziția fosei. De exemplu, dacă în casă locuiesc 3 persoane, vei avea 3 x 800 de litri = 2400 litri. În acest caz, ai nevoie de o fosă ce îți poate asigura zilnic un consum de 2500 de litri. Un aspect foarte important legat de volumul fosei este și cel legal. Fosele septice trebuie să aibă capacitatea de minim 2000 de litri ca să fie în conformitate cu legile europene. În plus, acest fapt asigură un confort sporit, chiar dacă necesarul este mai mic.

 1. Locul de instalare

Locul în care vrei să instalezi fosa este foarte important. În primul rând, este strâns legat de evacuarea tuturor apelor din casă. În acest loc, trebuie să fii sigur că pânza freatică se află la adâncime mai mare de 2,5 metri. Dacă acest criteriu nu este îndeplinit, trebuie să iei în calcul achiziționarea unei stații de epurare. În plus, este recomandat să ai minim 5 metri față de propria casă, fântâni, ape naturale, vecini. În ceea ce privește compoziția solului, este indicat ca acesta să nu fie argilos . Poți observa acest lucru atunci când plouă. Dacă se formează bălți care stagnează timp îndelungat, înseamnă că solul nu absoarbe suficient de repede apa. În această situație, fosa nu este o soluție viabilă pentru tine. Un alt aspect important este cel legat de amplasarea drenajului. În orice situație, va stăm la dispoziție cu toate detaliile legate de instalare.

 1. Prețul

Prețul reprezintă un criteriu important pentru bugetul tău. Acest amănunt nu trebuie să influențeze foarte mult alegerea pe care o ai de făcut. Amănuntele tehnice sunt cele care asigură o funcționare îndelungată. În cazul în care vrei să știi dacă ai ales prețul corect, poți să faci niște calcule simple: prețul / numărul de litri de apă epurată sau prețul / numărul de kilograme pe care îl are fosa (cu cât sunt mai multe, cu atât este mai rezistentă). Poți calcula și raportul preț / numărul de compartimente din interiorul fosei. Un număr de compartimente mai mare, îți asigură o apă epurată eficient. În plus, costurile suplimentare legate de vidanjare se reduc la jumătate prin creșterea perioadei dintre vidanjări.

 1. Serviciile asociate întreținerii foseifose-septice-criber-net

Dacă este instalată conform manualului, o fosă ecologică de calitate nu are costuri suplimentare de întreținere. Singurul cost este cel de vidanjare. Pentru acest proces, contează volumul fosei și debitul zilnic al apelor ce intra în recipient. Cu cât volumul fosei este mai mare, cu atât mai lungă este perioada de vidanjare.

 1. Considerente legale

În ceea ce privește aspectul legal, este cel mai sigur să îți alegi o fosă fabricată conform legislației și standardelor europene în vigoare. Instalarea fosei trebuie să se realizeze și ea conform legii, ca sa nu apară probleme cu cei de la mediu sau cu vecinii.

Urmărind aspectele din acest articol, vei avea o imagine mai clară asupra modului în care ar trebui să îți alegi fosa septică. În cazul altor dileme, te invitam să ne contactezi.


TOP