Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

Depăşeşte-ţi limitele – episodul 6

Întreabă

Viața este alcătuită din întrebări și răspunsuri. Uneori nu știm să întrebăm. Sau poate ne este frică de răspunsuri. Și totuși, dacă vrei să știi cine ești cu adevărat, trebuie să îți iei inima în dinți. Nimeni nu s-a născut învățat. Diferența o face atitudinea. Pentru a primi răspunsuri, trebuie să ÎNTREBI!

cristian-berbece-el-camino

“O nouă etapă în pelerinajul nostru pe “EL CAMINO“. Am observat că există și persoane care preferă scurtăturile. Deschid GPS-ul și văd ce posibilități sunt pentru a ajunge mai repede la destinație. Și din păcate, marea majoritate a celor care aleg această politică sunt tineri. Practic, traseul este marcat cu însemnele specifice. “EL CAMINO” este doar unul. Și scopul nu este doar să ajungi la destinație. Scopul este să ajungi la final RESPECTÂND REGULILE.

Astăzi am acumulat 250 de kilometri parcurși la pas. Mai sunt 80 de kilometri și vom ajunge la Santiago de Compostela, punctul final al pelerinajului. Și dacă am pomenit de cifre, trebuie să vă spun că printre persoanele foarte cunoscute care au avut legătură cu EL CAMINO, se află și Angela Merkel. Aceasta, împreună cu primul-ministru al Spaniei, au făcut o “plimbare” de 5 kilometri pe faimosul EL CAMINO. Evenimentul s-a petrecut pe 24 august 2014.

Revenind la parcursul nostru, mă bucur nespus că am ajuns până aici. Mă întrebam uneori cum de le-a venit spaniolilor ideea de a realiza un adevărat sistem turistic dedicat pelerinilor. În fiecare localitate de pe traseu există un spațiu dedicat cazării pelerinilor. Aceste locații sunt susținute de administrația locală cu bani și logistica necesară asigurării confortului pelerinilor. Un astfel de stabiliment are între 20 și 40 de locuri de cazare. Există doar o regulă ce trebuie respectată pentru a fi cazat: să fii în respectiva locație până la ora 22:00. Altfel, nu mai ai acces. Locurile se ocupă în ordinea cronologică a sosirii pelerinilor. Sunt niște reguli foarte stricte, dedicate exclusiv pelerinilor.

cazare-pelerini-el-camino

În altă ordine de idei, aceasta este săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale catolice. Aici este o săptămână deosebită marcată prin foarte multe parade stradale. Aceste manifestări sunt niște evenimente în sine. Noi vom ajunge în Santiago de Compostela (punctul final al pelerinajului), exact de Paștele Catolic, ce va fi sărbătorit în acest an pe data de 5 aprilie.

Povestind mi-am adus aminte de un moment deosebit. În pelerinajul nostru am trecut prin Lugo, o localitate cunoscută pentru faptul că are în patrimoniu cea mai veche cetate înconjurată de ziduri romane rămase intacte de pe vremea imperiului roman. Am văzut multe monumente foarte vechi, dar aici e greu să găsești vorbitori de engleză care să-ți poată oferi mai multe amănunte.

Oricum, oamenii sunt foarte sociabili. Dacă ești o persoană necomunicativă, EL CAMINO te învață să fii sociabil. Ai nevoie să colaborezi cu alți pelerini, să faci schimb de idei și impresii. Dacă nu o faci, pierzi. Aceasta este o altă lecție a pelerinajului de pe acest traseu. Cel mai bun exemplu este faptul că în prima etapă, semnele care marcau traseul erau afișate invers față de cele din a doua etapă. Te puteai abate foarte ușor de la drumul corect. Dacă nu ești o persoană sociabilă, nu ai cum să afli acest lucru. Aceste informații îți sunt semnalizate de oamenii locului. Este un sistem care îți arată care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a-ți fi bine. Regulile sunt de fapt răspunsuri. Și pentru a le primi, trebuie să adresezi întrebările corecte.

cristian-berbece-el-camino-oameni-sociabili

Mă gândeam la acele statistici care ne spun că tinerii, când vor să se angajeze, întreabă cât este salariul. Cred că este o greșeală. Poate ar trebui să întrebe “Ce satisfacție produce acest loc de muncă în sufletul meu?” sau “Ce bucurie pot oferi celor din jur pentru a primi bucuria și recunoașterea ca profesionist?”. Pentru a alege, ar trebui să pună întrebări suplimentare, pe lângă cea legată de salariu. De foarte multe ori, tinerii își doresc ceea ce au alții (ex: salariu mare), fără să se întrebe ce oferă acele persoane la schimb. Schimbul acesta arată fiecărui tânăr dacă are sau nu spirit de antreprenor. Aș dori să văd din ce în ce mai mulți tineri români cu spirit de antreprenor. Și pentru asta, trebuie să adreseze întrebări. Este ca pe “EL CAMINO“. E o necunoscută. Și trebuie să (te) întrebi la fiecare pas, “Ce urmează?”, “Ce trebuie să fac?”, “Voi face față?”, “Reușesc să ajung?” etc. Fiecare întrebare primește răspuns. Întrebările sunt experiențe. Și cu cât trăiești mai multe, cu atât ești mai tare. Practic, aceste necunoscute, fac parte din traseul ce te obligă să respecți regulile. Dacă alții nu o fac, pierd satisfacția de a fi atins ținta într-un mod corect. Este acea trăire interioară care îți dă mulțumirea că ai făcut lucrurile cum trebuie. Și acest lucru este posibil pentru că ai adresat întrebările corecte. Sunt mulți cei care au diplomă, dar unii au copiat.

Am întâlnit și tineri care au responsabilitatea lucrului bine făcut. Este vorba despre 2 spanioli din Mallorca. Aceștia s-au îmbolnăvit și s-au oprit din pelerinaj. Le-am sugerat să ia un autobuz că să ne ajungă din urmă. Mi-au răspuns foarte răspicat: “Nu există așa ceva. Pe EL CAMINO trebuie să mergi pe jos ca să te numești pelerin. Dacă nu am merge pe jos, cum ne-am numi noi? Niște impostori! N-ar mai fi EL CAMINO! Și chiar dacă nu ar ști nimeni că am luat autobuzul, ar ști fiecare din noi. Ne-am minți pe noi înșine!” Au adresat întrebarea corectă și mi-au oferit răspunsul. Mi-au oferit o nouă lecție de viață. Pentru că ești ceea ce faci, trebuie să faci ceea ce vrei să fii. Și pentru a ajunge la adevăratul “EU”, nu trebuie să-ți fie frică să ÎNTREBI!” – ne-a relatat Cristian Berbece, președinte fondator al companiei 1st Criber România.

Unul din cele mai neplăcute scenarii ale vieții este să ajungi la o vârstă înaintată, să te întrebi “Ce-ar fi fost dacă?” și să nu primești nici măcar un răspuns. Este momentul să fii curajos. Află răspunsuri. Pentru asta, trebuie să ÎNTREBI!

buen-camino-1st-criber


TOP