fbpx


Ana Maria Plugaru – femeia mamă, colegă și Director Comercial


Femeia este misterul care îți colorează Universul….
O întâlnim peste tot: femeia-mamă, femeia-soră, femeia-iubită, femeia-soţie, dar şi femeia-om politic, femeia-director, femeia-om de afaceri…

Ana Maria PlugaruCe te-a determinat să vii la 1st Criber?
Întotdeauna când am plecat undeva, am plecat după oameni. M-a determinat determinarea domnului Berbece de a mă convinge să vin. Am venit după domnul Berbece ca să învăț de la el anumite lucruri despre cum să fii antreprenor, despre cum să-ți transmiți viziunea, despre cum să o pui în practică și despre cum să ajungi la un rezultat concret.

Care este rolul tău aici?
Cred ca domnul Berbece s-a gândit că aș putea să fac o infuzie de practici manageriale de care avea nevoie la momentul respectiv.

Cum este să lucrezi într-un mediu managerial majoritar al bărbaților?
Foarte bine. Întotdeauna am lucrat așa, diferența față de alte provocări de acest gen este că în celelalte cazuri am fost alintată. Aici nu sunt alintată.

Care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat? Cum le-ai depășit?
Cutumele, mediul diferit și profilul business-ului. Nu am mai lucrat până acum în industrie și în producție. E prima dată, până acum am fost în servicii. Cât despre cutume, acele reguli transmise prin tradiție populară și nescrisă concretizate prin faptul că fiecare știe altceva și face altceva după cum îl taie capul, m-au provocat foarte tare. Pe de altă parte, o provocare pozitivă a fost întâlnirea cu mediul mai național spre deosebire de cel multinațional cu care sunt obișnuită. Oamenii sunt mai sudați, mai apropiați, sufletește vorbind, nu organizațional. Organizațional este fix pe dos, în mediile multinaționale sunt mai sudați. Dar aici, personal sunt mai sudați ceea ce e un lucru frumos.

Ce ai schimba în momentul acesta?
Ce aș schimba? Aș spune că aș încerca să setez lucrurile pentru nivelul următor. Aș schimba setup-ul, cel puțin asta mă străduiesc să fac.

Spuneai că în parcursul carierei tale ai profesat la multinaționale bine organizate și închegate. Cum este să pleci de la o astfel de companie și să vii la o firmă care este practic la început de dezvoltare?
Dacă te muți la momentul potrivit e bine. Adică, dacă m-aș fi mutat în perioada mea de formare nu era bine, pentru că nu aș fi făcut față. Dar eu m-am mutat într-un moment în care deja în respectivele companii făceam parte din mecanismul care făcea regulile și ordinea. Și atunci îmi este mai simplu, pentru că practic trebuie doar să transfer. Deci momentul este oportun. Este bun și este bine, e frumos și e interesant pentru că aș putea să îmi las amprenta.

Să fii într-o funcție managerială înseamnă să te dedici foarte mult carierei. Mai reușești să petreci timp cu familia?
Mai puțin decât mi-aș dori, dar da. Nu zic nu, cu cât înaintezi mai mult ierarhic în funcție, cu atât e, într-adevar, din ce în ce mai puțin timp pentru familie.


Ținând cont că urmează și ziua ta de naștere, ce planuri de viitor ai, pe plan profesional și personal?

Mai întâi trebuie să-mi îndeplinesc angajamentul pe care l-am făcut față de domnul Berbece. Profesional acesta este pasul cel mai apropiat: să pun umărul la crearea structurii pentru următorul nivel aici. Planurile concrete nu contează neapărat. Eu am făcut demult ce îmi doresc și ce îmi doresc și de acum înainte este să lucrez cu oamenii.

Interviu realizat cu Ana Maria Plugaru, Director Comercial 1st Criber

 

Cătălina Timofte, 1st Criber

Articol publicat la data de: 08.03.2017