Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

Depăşeşte-ţi limitele – episodul 5

amanunte-el-camino

Amănunte…

Uneori în viață descoperim lucruri importante într-un mod cu totul întâmplător. Acele lucruri ne șlefuiesc modul de a gândi și ne oferă semnătura personalității noastre. Este important să știi să le apreciezi chiar dacă par neînsemnate. Cu alte cuvinte, fii atent și la AMĂNUNTE.

“După experiențele pe care le-am acumulat în ultimele 2 etape de pelerinaj, pot să materializez momentul acesta în expresia “Trăiesc, deci exist“. Și mă bucur că exist… și dincolo de existență, descopăr cât de dură poate fi uneori natura. Trebuie să ne bucurăm că existăm. E un fapt suprem… Ultimele ore mi-au arătat că este atât de important să fii încrezător, să vezi tot ce primești ca pe un dar și în aceeași măsură ca pe o plată. Eram în vârf de munte fără semnal gsm dar cu posibilitatea conectării la internet wi-fi în pensiunea în care ne-am cazat. Nimeni nu știa că sunt pe internet și toți mă sunau pe telefon. În cele din urmă am reușit să comunic. O nouă încercare ce mi-a transmis în minte expresia “Trăiesc, deci exist“. Mă bucur de răsăritul soarelui din fiecare dimineață. Îmi dau seama cât de important este să te conștientizezi. Să știi că te afli într-o nouă zi, o nouă etapă existențială. Astăzi sunt puțin mai filosofic, dar la modul concret, am trecut prin experiențe care mi-au arătat că simplitatea acestor locuri determină complexitatea interioară a fiecărui pelerin. Acest “El Camino” predispune la descoperiri personale, interioare, la auto-descoperiri. Și este un moment frumos pentru că reușesc să înving greul.

cristian-berbece-el-camino1

Important este să știi să te bucuri de izbândă. Altfel, nu poți vedea semnificația momentului în care ai reușit să depășești obstacolele. Și dacă am pomenit de acestea, trebuie să reamintesc de condițiile vitrege ale naturii: ploaie, vânt de aproape 60 de km/h, toate la o altitudine de 1146 m. El Camino este atât de bine organizat ca și traseu, încât ai impresia că este un scenariu. Am văzut oameni plângând de bucuria de a fi finalizat etapa de traseu pe care se aflau. Este chiar o vorbă printre pelerini: “Toată lumea plânge pe EL CAMINO!” Până la urmă, ceea ce pare a fi o luptă cu natura este de fapt o luptă cu sinele. Cu natura te poți lupta, dar nu vei învinge niciodată. Trebuie să știi să te adaptezi, să colaborezi cu natura. Este ca un dans, ca un tango.

În această etapă mi-am descoperit noi instincte. Aveam 3 cărări în față și nu știam pe care să merg. Am ales instinctual una din ele și a fost cea bună. Cred că e și vorba de noroc, dar mai cred că m-a ajutat analiza. Cu o zi înainte, văzusem leșul unei capre pe cărarea pe care mergeam. Probabil că fusese victima unui animal de pradă. Apoi, am observat că toate țarcurile de animale din zonă aceea erau protejate cu garduri electrice. Mi-am dat seamă că am avut noroc. M-a înfiorat momentul și acum când mă gândesc spun din nou “Trăiesc, deci exist“.

cristian-berbece-el-camino-zapada

În această explorare, greul devine un mod de a gândi, de a acționa. Dacă nu ar fi greu, nu ar fi satisfacție. Te bucuri de lucruri care par simple pentru cineva care stă acasă în fața televizorului, dar care aici par aproape imposibile. Este exact acel principiu care ne face să apreciem cu adevărat lucrurile după ce nu le mai avem. De aceea, vreau să le spun tinerilor români, să învețe să aprecieze ceea ce au înainte de a rămâne fără acele lucruri. În plus, trebuie să învățați dragi tineri să vă bucurați de chestiunile simple, să vedeți importanța fiecărei izbânzi, chiar dacă pare neînsemnată. Învățați că înainte de a vă plânge de neajunsuri, să vedeți și ceea ce aveți valoros, ceea ce vă individualizează. Vă propun să faceți un exercițiu: faceți o listă cu trei lucruri pe care le aveți (materiale sau nemateriale). În felul acesta vă veți bucura și veți conștientiza că ele există și sunt ale voastre. Oricum, aveți cel puțin un lucru de o valoare inestimabilă, pe care este bine să îl conștientizați înainte de a-l pierde: TINEREȚEA. Bucurați-vă de ea și folosiți-o înțelept.” ne-a relatat Cristian Berbece, președinte fondator al companiei 1st Criber România.

Viața este construită și din lucruri mărunte. Acestea fac diferența la un moment dat. Este bine să fii pregătit și atent ca să le observi. S-ar putea să ai nevoie de ele și să nu știi de unde să le iei. Nu ignora AMĂNUNTELE!


TOP