Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

Pe urmele plutaşilor, by Neokoolt – proiect susţinut de Criber Nautics România – episodul 1

Plutăritul a fost una din cele mai vechi meserii ce s-a dezvoltat în zona cursului Bistriţei. Odată cu apariţia barajelor, această îndeletnicire a dispărut treptat şi sigur. Astăzi, putem vorbi despre o istorie a acestei ocupaţii, o istorie susţinută de 1st Criber România în parteneriat cu asociaţia Neokoolt. Aceştia din urmă sunt implicaţi în desfăşurarea unui amplu proiect ce are menirea de a readuce în actualitate importanţa istorică a acestei meserii.

Beneficiind de calitatea ambarcaţiunilor Criber Nautics pe care compania noastră le-a pus la dispoziţia asociaţiei Neokoolt, Canoea fabricată de noi navighează cu măiestrie pe luciul Bistriţei în încercarea de a reface traseul istoric al plutaşilor de odinioară. Intitulat generic “Pe urmele plutaşilor“, proiectul îşi propune să adune mărturii ale celor ce au fost implicaţi cu ani în urmă în dezvoltarea acestei meserii.

Fiind o ambarcaţiune uşoară, rezistentă şi fiabilă, Canoea Criber Nautics este perfectă pentru un astfel de parcurs. Aceasta va străbate sute de kilometri şi va fi sprijinul principal în realizarea acestui moment istoric.

pe-urmele-plutasilor-canoe-1st-criber

Echipa Neokoolt “Pe urmele plutaşilor” în Canoea Criber Nautics

Prima etapă a traseului se poate traduce în următoarele informaţii:

– Bacău –> Răcătau de Jos

– Distanța: 32 km

– Condiții meteo: cer senin, vânt din față 35-40 km/h

– Moralul echipei: ridicat

Am plecat din Bacău deoarece cursul Bistriţei era foarte scăzut în amonte din cauza secetei. Din Piatra Neamţ până în Bacău erau doar 10 km unde puteam naviga efectiv. Pe canale nu aveam voie să navigăm din cauza curenţilor. Am decis să pornim din Bacău. Am parcurs deja peste 32 de km şi astăzi vom trece de Adjud. Ambarcaţiunile produse de Criber Nautics se comportă exemplar. Aveam emoţii la ieşirile de pe lacuri unde apa este foarte scăzută şi cu stuf de parcă eram pe Amazon, dar totul a fost în regulă. Canoea Criber Nautics face faţă cu succes traseului. Noi ne-am propus să ajungem cel puţin până la Galaţi pentru a considera că traseul este încheiat. Dacă vom avea timp şi condiţii meteo prielnice, vom merge mai departe. Deasemenea, dacă vor exista condiţii optime pentru navigaţie, vom prelungi traseul în limita posibilităţilor.

george-blaga-neokoolt
George Blaga, component al echipei Neokoolt

Pe traseul pe care l-am parcurs deja, am încercat să discutăm cu oamenii pentru a afla mai multe despre vechii plutaşi. Din păcate mărturiile sunt la a doua sau a treia generaţie. Este foarte greu să mai găsim oameni care să fi avut această îndeletnicire, dar ştiţi cum e: speranţa moare ultima. Până acum avem satisfacţia realizării unui parcurs fără probleme deosebite, parcurs pe care Canoea Criber Nautics s-a comportat excelent. Vă vom ţine la curent cu toate evenimentele ce se vor desfăşura în cadrul acestui proiect. Pe această cale, aş dori să transmit un mesaj tuturor celor ce vor citi acest articol: ne bucurăm de susţinerea voastră. Staţi alături de noi pe pagina de facebook dedicată proiectului şi susţineţi-ne în continuare. Mulţumim tuturor celor ce ne urmăresc. Mulţumim Criber Nautics!“, a declarat George Blaga, component al echipei Neokoolt.

pe-urmele-plutasilor

Canoea Criber Nautics în aventura “Pe urmele plutaşilor

Suntem Criber Nautics România! Suntem mândri de ambarcaţiunile fabricate noi. Susţinem proiectul “Pe urmele plutaşilor” şi vom reveni cu amănunte zilnic pe toate mediile noastre oficiale.

Bărcile Criber Nautics – Detalii şi pasiune


TOP