Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

Lipovenii – simbolul Dunării

Deși veniți de puțină vreme pe teritoriul Deltei Dunării, lipoveni au devenit emblematici pentru această zonă. Lipovenii sunt un mic grup etnic slav de origine rusească ce locuiesc în special în județul Tulcea din România, precum și în zona Bugeacului (mai ales în preajma orașului Valcov) din regiunea Odesa, Ucraina. Mici grupuri de lipoveni trăiesc și în Moldova, inclusiv în Bucovina, dar și în județele Brăila, Constanța și Ialomița.

Există cel puțin 4 ipoteze referitoare la originea termenului “lipoveni”:

ipoteza apelativă: din cuvântul rusesc “lipa” care înseamnă “tei”, din lemnul căruia sunt fabricate numeroase obiecte gospodărești, inclusiv ramele lotcilor (barca lipovenilor). O altă explicație care poate fi luată în considerare este faptul că acest grup etnic a trăit vreme îndelungată în pădurile de tei din sudul Basarabiei;

ipoteza toponimică: de la un toponim mitic, Lipova;

ipoteza sacrală: de la “Filippovka”, nume de sărbătoare;

ipoteza antroponimică: de la rusescul Filipp filippovcy sau filippovane (lipoveni, adepți ai lui Filipp Pustosviat (1672-1742).

lipovenii-simbolul-dunarii

Sursa: www.descoperadeltadunarii.ro

Dacă vrei să percepi senzațiile unei plimbări cu Lotca lipovenilor în variana modernă, trebuie să ne contactezi. Vei descoperi o ambarcaţiune deosebită cu un comportament ireprosabil. Urmăreşte drivetest-ul realizat pentru Lotca 1st Criber. Dacă dorești să participi și tu la unul, contactează-ne.

Bărcile 1st Criber – Detalii și Pasiune


TOP