Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

2 minute de atenție = 50 de ani de viață pentru rezervorul subteran

Pentru a veni în sprijinul clienților noștri cu reguli de bună practică, am decis să asistăm la montajul unui rezervor subteran de 40 mc.

Furnizând instrucțiuni (care se regăsesc și în manualul de instalare) privind materialele pe care le recomandăm a fi utilizate, montajul a fost, cum s-ar zice, „floare la ureche” și rezervorul poate atinge  vârsta de pensionare a unui om, fiind exploatat în condiții normale, fără alte intervenții suplimentare, în afara curățării lui anuale.

Materialul video prezintă pe scurt modul în care se calculează dimensiunile gropii în care urmează a fi instalat rezervorul, mai concret, cu circa 1 metru mai mare pe lungime și lățime, față de dimensiunile rezervorului. Spațiul suplimentar se va umple cu material de umplutură, recomandat a fi:

  • nisip, pe fundul gropii, în strat de 20 cm, uniform distribuit și nivelat, pe care urmează a fi așezat rezervorul;
  • balast, în straturi succesive, cu granulație între 7-15 mm, uniform distribuit și compactat într-un grad de minim 90%;
  • concomitent cu așezarea și tasarea balastului, se va face și umplerea cu apă a rezervorului.

montaj-rezervor-subteran-40-mc

Cele  patru  interdicții  de reținut în această etapă:

  • NU umpleți rezervorul fără a avea susținerea exterioară a balastului bine compactat!
  • NU îngropați rezervorul fără a umple rezervorul cu apă!
  • NU folosiți solul excavat dacă este lutos (argilos), deoarece acesta își schimbă structura și greutatea în contact cu apa.
  • NU utilizați materiale contondente (cărămizi/pietre/cuie/fier), deoarece acestea vor presa pe rezervor și vor afecta rezistența acestuia în timp.

În cazul prezentat, se observă cu ochiul liber că avem de-a face exact cu o situație în care respectarea instrucțiunilor de montaj vor transforma cheltuiala într-o investiție pe termen lung.

Excavarea gropii scoate la suprafață exact acel tip dificil de sol: argila. Mai mult de atât, se poate observa prezența unor pietre mari. Pe scurt, dacă solul exacavat ar fi fost folosit ca material de umplutură a gropii (din rațiuni financiare), cu siguranță, într-un timp relativ scurt, am fi fost contactați pentru repararea rezervorului.  

montaj-rezervor-subteran-40-mc-sol-argilos

E adevărat, asigurăm și acest serviciu, de reparații/intervenții asupra rezervoarelor noastre, dar ce sens are să faceți o economie minoră luând decizia de a nu cumpăra balastul necesar înlocuirii argilei excavate, când decizia voastră generează alte cheltuieli și timp pierdut și nervi și…?

Pe principiul „merge și asa” nu facem decât să batem pasul pe loc. Nu faceți compromisuri!

După terminarea montajului, precizăm că rezervorul trebuie să stea plin cu apă minim două săptămâni, permițând astfel solului să se stabilizeze și abia apoi poate fi golit în condiții de siguranță. Acest aspect este important pentru cei care utilizează rezervorul pentru stocarea apei menajere sau a apei pluviale.

Peste rezervorul montat în aceste condiții, trebuie să evitați trecerea utilajelor/mașinilor sau depozitarea unor echipamente de orice fel, care măresc sarcina pământului așezat peste rezervor.

Dacă rezervorul se instalează în zonă cu trafic auto, se suplimentează instalarea cu montajul unei platforme de beton peste excavație, care să se sprijine pe pământul compactat natural (neexcavat), nu pe rezervor. Această placă de beton trebuie să fie mai mare decât excavația cu minim 1 metru pe fiecare latură a excavației și să poată susține greutatea suplimentară care va fi așezată deasupra locului de montaj sau a mașinilor/utilajelor care tranzitează zona.

Toate aceste detalii se regăsesc în manualul de instalare pe care îl punem la dispoziția tuturor.

Dacă rezervorul se instalează în zonă cu pânză freatică ridicată și există riscul de flotație, atunci se ia o altă măsură obligatorie: instalarea și ancorarea acestuia cu chingi pe o placă de beton, a cărei greutate trebuie să fie cel putin egală cu greutatea rezervorului plin cu apă, astfel încât să-i stricăm planurile lui Arhimede și rezervorul să rămână pe poziție toată viața.

Un alt detaliu foarte important este folosirea compensatorilor la toate conexiunile cu flanșe dintre rezervor și instalația de conducte. Acești compensatori preiau din diferențele de aliniere dintre rezervor și conducte, preiau vibrațiile care pot fi transmise în rezervor, în cazul cuplării cu o pompă, preiau diferențele dintre două rezervoare, care pot avea tasări diferite, chiar dacă au același volum/diametru.

Două minute de atenție, atât e nevoie pentru a viziona filmul prezentat, două minute care vă pot aduce o economie de mii de euro și 50 de ani de exploatare a rezervoarelor 1st Criber!


TOP