Blog

Răsfoiește Blogul 1st Criber și află mai multe detalii despre produsele dorite, echipa noastră și despre evenimentele și târgurile la care am participat.

Un Paște fericit!

Vă urăm “Sărbători Fericite” și vă invităm să ascultați Povestea ouălor de Paști, în regia echipei 1st Criber!

De Sfintele Sărbători ale Paștelui, ne bucurăm de Sărbătoarea Învierii Domnului, de prezența celor dragi, de bucatele gustoase, de florile colorate și parfumate de primăvară și de ouăle încondeiate cu drag – minunate simboluri tradiționale!

Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții si al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos. Conform tradiției, ouăle se pregătesc pentru vopsit, fie cu foi de ceapă sau cu ajutorul coloranților naturali obținuți din plantele adunate în Duminica Floriilor, fie în culori exuberante precum roșu, albastru, verde, galben sau chiar negru. În Bucovina, ouăle încă mai sunt încondeiate cu migală și dragoste cu diferite motive tradiționale – adevărate opere de artă populară creștină.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează ca Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: “De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și impestritațe întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.

Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat!”, la care se răspunde “Adevarat a înviat!”.


TOP